Zoek je iets?

Universiteit Twente heeft een repository op basis van EPrints (open source software ontwikkeld in Southampton, Engeland). Onlangs ben ik eens gaan kijken wat er van geworden is. Ik werd aangenaam verrast!

University of Twente Student ThesesDe Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn in de laatste jaren druk bezig geweest met zogenaamde repositories. Dit onder inspirerende coördinatie (en soms financiële ondersteuning) van SURFfoundation. Repositories zijn databases waar op een gestructureerde manier onderzoekspublicaties kunnen worden opgeslagen. Maar belangrijker: er kan ook gezocht worden in repositories, gewoon via het internet. En vaak kunnen de publicaties in hun geheel gelezen worden (meestal kun je het originele document in PDF formaat downloaden)! Op die manier kunnen universiteiten en hogescholen hun zogenaamde wetenschappelijke ‘output’ beschikbaar stellen aan iedere geïnteresseerde. Vroeger moest je naar de Universiteitsbibliotheek voor dit soort publicaties, maar tegenwoordig niet echt meer. Tegenwoordig kun je zoeken via Narcis, de database van alle Nederlandse onderzoeksinstellingen en universiteiten, met meer dan 180.000 publicaties.

Toen ik nog op de Universiteit Twente werkte, medio 2007, was men daar druk bezig om de repository te verbeteren met behulp van EPrints (open source software ontwikkeld in Southampton, Engeland). Onlangs ben ik eens gaan kijken wat er van geworden is. Ik werd aangenaam verrast! De site ziet er overzichtelijk uit en bevat een goede zoekfunctie en ook RSS feeds. En wat leuk is: je kunt ook een top 10 krijgen van publicaties die het meest zijn bekeken in de verschillende categorieën. En dat is werkelijk interessant. De 4 toppers bij de afstudeerscripties zijn meer dan 2000 keer gedownload! Bij de wetenschappelijke publicaties, van de professionele wetenschappers dus, is er maar 1 publicatie die meer dan 1000 keer gedownload is. Zijn de afstudeerscripties dan wellicht toch interessanter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.