Wie kan deze claim verifiëren?

De IGI Group claimt op haar website dat zij de “Eerste op Open Source gebaseerde dienst voor onderwijsinstellingen” aanbiedt. De IGI Group biedt namelijk sinds 1 juli 2008 Zimbra aan, een alternatief voor de welbekende serie MS Outlook/Exchange (en Sharepoint?).
Ik vraag me af of de claim dat het open source is wat ze aanbieden, wel klopt. Zimbra is beschikbaar in vijf verschillende versies, waarvan maar één met een open source licentie. Ik denk dat de kans groot is dat de versie die IGI Group aanbiedt niet de open source versie is, als ik de informatie lees over die vijf verschillende versies op de website van Zimbra zelf.
De tweede claim, dat IGI Group de eerste zou zijn met een open source dienst voor het onderwijs, is simpelweg niet juist. Er zijn namelijk al genoeg bedrijven in Nederland die voor het onderwijs diensten aanbieden op basis van open source software. Even zoeken op internet levert het volgende rijtje van bedrijven op: Stoas (Sakai, Moodle), Portfolio4u (Sakai), Edia (Sakai), Mingos (Moodle), A New Spring (Sakai), Metroplus (Moodle), Avetica (Moodle, Elgg), Dokeos Nederland (Dokeos) en DataCT (MediaWiki, Elgg, Moodle). Wie weet er nog meer bedrijven (moeten we misschien een lijst gaan aanleggen)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.