Web 2.0 voor SaxionNext

Web 2.0 voor SaxionNextVandaag mocht ik wederom een gastcollege verzorgen over Web 2.0 en hoe je dat kunt toepassen in het onderwijs. Dit is altijd erg leuk om te doen. Deze keer was ik uitgenodigd om docenten van SaxionNext bij te praten en enkele demo’s te geven. SaxionNext is een particuliere hogeschool, die verschillende opleidingen verzorgd. De docenten van SaxionNext zijn over het algemeen mensen die parttime verbonden zijn aan SaxionNext. De rest van hun werkweek zijn deze mensen werkzaam in hun eigen vakgebied. Ze brengen dus een berg praktijkkennis en -ervaring mee als ze docent worden.

SaxionNext heeft het instituut voor Lerarenopleiding, Wetenschaps- en techniekcommunicatie & Onderwijspraktijk (ELAN) van de Universiteit Twente gevraagd om enkele studiedagen te verzorgen over didactiek, onderwijs en ook over het gebruik van ICT in het onderwijs. Ik mocht vanmiddag een gedeelte invullen over web 2.0 in het onderwijs.

Ik had te maken met een kritische groep docenten. Men was erg kritisch over met name Wikipedia. Er kwamen verschillende voorbeelden langs waarmee men aangaf dat de informatie daarin niet altijd even betrouwbaar en waar is. Het door studenten klakkeloos kopiƫren van teksten van Wikipedia, of van andere websites, was ook een bron van zorg van de meeste docenten. Al met al toonde dit mij wel aan dat mediawijsheid een belangrijk thema is in onze maatschappij (meer informatie over mediawijsheid vind je op de website van Kennisnet). Aandacht in het onderwijs hiervoor, van basisonderwijs tot hoger onderwijs, is en blijft belangrijk.

De gebruikte presentatie vind je hieronder.

One comment

  1. Hoi Wytze,

    Je presentatie ziet er goed uit (qua vormgeving en opbouw!), zou je wel een keer willen zien in actie. Volgende TeachMeet?

    Ik ben benieuwd naar de reacties op je presentatie? En kun je iets meer vertellen op de 2 vragen die je op slide 26 stelt? Wat was daarop het antwoord van de toehoorders?

    Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.