Wat zal 2008 ons brengen?

Allereerst voor iedereen de allerbeste wensen voor 2008!

Na de terugblik op 2007 in vorige berichten, nu een vooruitblik op 2008. Wat zijn mijn verwachtingen (of moet ik zeggen ‘voorspellingen’?) voor 2008 op het vakgebied van ICT en leren? Waar hoop ik mij in 2008 mee bezig te houden? Mijn trefwoorden zijn open educational resources (OER), open source, open standaarden, informeel leren en Elders Verworven Competenties (EVC).
Niemand kan in een glazen bol kijken, maar hier is mijn poging. De vijf zaken waarvan ik het één en ander verwacht in 2008:

 1. Er komen steeds meer Open Educational Resources (OER). Vrij te gebruiken online onderwijsmateriaal in goed Nederlands; op alle niveaus van onderwijs. Na een aarzelende start in 2002 door MIT (OpenCourseWare geheten), komt er nu steeds meer materiaal beschikbaar. Ook in Nederland: TU Delft en Open Universiteit Nederland. Het wordt nu wel zaak om de goede spullen te kunnen (blijven) vinden. Ook daar zijn initiatieven voor in de steigers gezet. Zie ook de volgende voorspelling. Mijn links over OER vind je op http://del.icio.us/wytze/oer.
 2. We leren heel veel en overal, vooral ook terwijl we helemaal niet op school zijn. We noemen dit ook wel ‘informeel leren‘. Dit gaat een een steeds grotere trend worden, nu ook ICT (en internet in het bijzonder) steeds meer in ons dagelijkse leven geïntegreerd wordt. Voorbeelden te over: WikiPedia, de al genoemde Open Educational Resources, weblogs waar experts hun kennis delen, al of niet binnen beperkte kring (kijk maar eens op het intranet van uw bedrijf of instelling). En niet te vergeten allerlei virtuele communities (Hyves, LinkedIn etc) en wiki’s die overal en nergens aan het ontstaan zijn. Scholen en onderwijsinstellingen zullen zich hierop moeten aanpassen en er op moeten inspelen, (en gebruik van maken!) anders worden ze steeds minder relevant voor de lerenden.
 3. We moeten ons dus ook niet zo druk maken over die norm van 1040 lesuren in het onderwijs. Het moet gaat er om dat de lerende datgene leert wat bij hem of haar het beste past. De Erkenning van Verworven Competenties (EVC) gaat dus ook steeds belangrijker worden, en dan vooral het betrouwbaar vaststellen hiervan. Er bestaat inmiddels een Kenniscentrum EVC in Nederland, dat wordt aangestuurd door de ministeries van OCW en Sociale Zaken.
 4. De opkomst van open source en open standaarden zal doorgaan. Zeker nu in de Tweede Kamer in Den Haag een positief besluit is genomen, zullen vele (semi-)overheidsinstanties hierover gaan nadenken en eerste stappen in de ‘goede’ richting moeten gaan zetten (het heeft nu al effect). Dus ik voorspel een behoorlijke stijging van het gebruik van OpenOffice en het ODF-bestandsformaat. Maar ook andere open source software zal de wind in de zeilen krijgen. Ik denk daarbij aan Typo3, Covide, Moodle, Sakai, eXe, Freemind en MediaWiki, WordPress, Movable Type en natuurlijk de vele varianten van Linux. En wat te denken van de volgende open standaarden: SVG, LOM, PDF en XMPP. Mijn links over open source vind je op http://del.icio.us/wytze/opensource.

Kortom, genoeg interessante zaken te verwachten wat mij betreft.

3 Comments

 1. Moedig dat je je waagt aan voorspellingen, al lijkt het ook een beetje wishfull thinking:-)
  Over een jaar ga ik dit bericht nog eens herlezen en opnieuw een reactie geven.
  Uiteraard hoop ik dat je gelijk krijgt.
  Wat er nu nog ontbreekt aan het informele leren is de mogelijkheid om informeel examen te doen en informele diploma’s te krijgen.
  Hoe gaan we dat oplossen, of zie je ook daar mogelijkheden voor het kenniscentrum EVC?

 2. Informele diploma’s klinkt een beetje raar, of niet? Wat me wel mogelijk lijkt, is persoonlijke competentiedossiers, van de student zelf dus… Dat is volgens mij eigenlijk niet veel meer dan een (digitaal) portfolio, inclusief een betrouwbare beoordeling van je ‘bewijzen’ door een expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.