Videoconferencing in Twente’s got Talent

Eerder schreef ik hier al over het project Twente's got Talent (TgT). Hierbij een bericht over één van mijn deeltaken in dit project. In de afgelopen weken ben ik binnen het project bezig geweest met videoconferencing.

Eerder schreef ik hier al over het project Twente’s got Talent (TgT), waar ik sinds enkele maanden bij betrokken ben. Hierbij een bericht over één van mijn deeltaken in dit project. In de afgelopen weken ben ik binnen het project bezig geweest met videoconferencing en digitale schoolborden. Hieronder wat meer informatie over de stand van zaken.Wiskunde D video

 

Wat en waarom?

Vaak beslist een school in het Voortgezet Onderwijs op basis van bijvoorbeeld lage leerlingaantallen voor een bepaald vak om het vak niet meer aan te bieden.  Wiskunde D is zo’n vak dat bij steeds meer scholen in het VO onder druk staat, zo is gebleken uit onze inventarisatie een paar maanden maanden geleden bij enkele scholen in de regio Twente. Het gaat soms om minder dan 5 leerlingen in een bepaald schooljaar dat Wiskunde D in het pakket heeft of wil hebben. Uit de inventarisatie bleek ook dat scholen weinig tot geen ervaring hebben met videoconferencing. Maar bijna alle scholen in Twente hebben wel een supersnelle internetverbinding via glasvezel. Oftewel: aan bandbreedte zeker geen gebrek.

TgT wil heel concreet een bijdrage leveren aan het voortbestaan en ook de aantrekkelijkheid van het vak Wiskunde D in de scholen in Twente (en mogelijk ook daarbuiten). Daarvoor hebben we een concept bedacht waarbij we gebruik willen maken van moderne techniek, namelijk videoconferencing en digitale schoolborden. De idee is om meerdere scholen met elkaar te verbinden met deze technieken. Op één locatie is er dan een docent die les geeft, waarbij hij of zij gebruik maakt van de mogelijkheden van videoconferencing en de digitale schoolborden om de leerlingen op de andere locaties ook ‘les te geven’.

Stand van zaken

Eerlijk gezegd hebben we niet helemaal zelf het genoemde concept bedacht. We hebben allereerst zelf wat speurwerk verricht en onze contacten aangeboord. Al snel stuitte ik op veel informatie van Kennisnet. Na enig spitwerk op de website van Kennisnet komen we op een website met rapportages en documentatie over een recent gezamenlijk project van twee scholen in Sneek en Breukelen, genaamd “Leraar op afstand”. Dit project heeft ook nog een eigen (Engelstalige) website overigens.

Ik heb contact gezocht met de school in Sneek, CSG Bogerman. We heb daar inmiddels al veel informatie van mogen ontvangen. In Sneek blijkt men al zeer veel ervaring te hebben met het verzorgen van lessen Fries en Wiskunde D met behulp van videoconferencing en digiborden. Ze hebben daarbij in het afgelopen jaar voor Wiskunde D samen gewerkt met het Broklede in Breukelen. Met de drukke agenda’s aan beide kanten duurde het even, maar inmiddels hebben we vorige week ook via videoconferencing contact gehad met de behulpzame collega’s in Sneek. Daar hebben we weer het één en ander van geleerd. Uiteindelijk hadden we een goede verbinding met video, maar ook met het op afstand kunnen bedienen van de digiborden aan beide kanten van de verbinding.

Bekijk hieronder de video die vorig jaar is gemaakt door de school in Breukelen, met hulp van leerlingen. Dit geeft een goed beeld van de manier waarop men daar gewerkt heeft:

4 Comments

  1. Hartelijk dank voor deze bundeling van informatie.
    Ik heb het gelijk doorgezet naar collega’s die zich hier ook op aan het oriënteren zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.