Stemmen in onderwijs

We willen op de UT onze studenten motiveren en uitdagen met goed onderwijs. Een goede docent is een cruciale factor om goed onderwijs te verzorgen, zo weten we uit onderzoek. Veel docenten op de UT zijn dan ook druk bezig met het behalen van de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO).

Goed onderwijs is onderwijs dat de student op de 1 of andere manier “bij de les houdt”. Een beproefde manier om dat te doen in een grote onderwijsbijeenkomst (bijvoorbeeld in een “hoorcollege”) is het stellen van vragen. Het lastige is dan natuurlijk dat je dan maar 1 of enkele studenten daarmee bereikt.

Tegenwoordig zijn er ook meer mogelijkheden om alle studenten uit te dagen om mee te doen en een vraag te beantwoorden. Dit noemen we dan “stemmen”. In principe is dit techniek die wellicht bekend is van TV shows, waarbij het publiek kan stemmen of een mening kan geven. De uitslag is ook vrijwel meteen bekend. En dat is dus ook heel nuttig voor de docent. Je kunt dan namelijk meteen ingaan op opvallende reacties, of nog iets herhalen wat blijkbaar niet begrepen is. Je kunt studenten laten stemmen via (a) internet (via een website, een webapplicatie of een app voor de smartphone) of (b) met behulp van aparte stemkastjes.

Aangezien bijna iedere student inmiddels een smartphone zal hebben, is het stemmen via internet op dit moment het meest voor de hand liggend. Enkele namen van producten, die je daarvoor kunt inzetten: Shakespeak, Socrative, Soapbox, TwtPoll en MentiMeter. Bij de Wiskunde leerlijn wordt een zelf ontwikkelde webapplicatie toegepast. Veel meer informatie over dit onderwerp is te vinden via de 21 eDingen website van SURF Academy, waarvan deel 3 veel informatie biedt over stemmen.

Zelf bezig met stemmen, laat het hieronder weten! Of advies nodig, neem gerust contact op!

2 Comments

  1. De UT heeft in Carre ook de beschikking over eigen stemkastjes. Ik neem aan dat stemmen via telefoon/internet goedkoper en mogelijk ook makkelijker te realiseren is, maar er is in ieder geval al software en stemkastjes aanwezig. heb er zelf (veel) jaren geleden mee gewerkt en is echt leuk om te doen.
    Ik kan me voorstellen dat docenten die dat de eerste keer in college willen toepassen wel graag wat morele, onderwijskundige en/of technische support kunnen gebruiken. Het is best spannend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.