saMBO~ICT conferentie in Helmond

Gisteren was ik aanwezig bij de eerste dag van de saMBO~ICT conferentie, die door Helicon Opleidingen was georganiseerd op de Groene Campus in Helmond. Ik was uitgenodigd om een presentatie te geven over open source software.

saMBO~ICT conferentie HelmondGisteren was ik aanwezig bij de eerste dag van de saMBO~ICT conferentie, die door Helicon Opleidingen was georganiseerd op de Groene Campus in Helmond. saMBO~ICT is een samenwerkingsverband in het MBO op het gebied van ICT. ROC-i-partners, BVE Platform en de PeopleSoft Gebruikersvereniging (DEUG) hebben hierin hun krachten gebundeld om de ICT functie bij ROCs, AOCs en vakscholen zo goed mogelijk te ondersteunen. Elk jaar worden er twee conferenties georganiseerd door deze vereniging, en altijd is daarvoor een AOC of ROC in den lande verantwoordelijk. Deze keer dus door Helicon Opleidingen, in haar vestiging in Helmond.

Ik was uitgenodigd om een presentatie (zie hieronder) te geven over open source software. Ik heb in mijn verhaal proberen in te gaan op thema’s als evaluatie van open source software, belangrijke criteria bij de inkoop ervan, leveranciers, licenties en overheidsbeleid met betrekking tot open source en open standaarden. Ik geloof dat mijn opzet wel geslaagd was. Dit bleek wat mij betreft uit de vragen die al snel op mij afgevuurd werden vanuit het publiek. Gelukkig hoefde ik ook niet alle vragen zelf te beantwoorden, maar werd er ook onderling kennis en informatie uitgewisseld.

Op één vraag uit het publiek had ik geen pasklaar antwoord. Dit betrof de eventuele problemen of fouten in open source software. De vraag was wie hiervoor aansprakelijk zou kunnen worden gesteld. Bij closed source software voorzien van een betaalde licentie is dit duidelijk geregeld, werd er gesteld. Dan kan namelijk de producent of leverancier aansprakelijk worden gesteld. Hierna ontspon zich een discussie in hoeverre hier nu echt sprake is van een wezenlijk verschil met closed source software. Bij closed source software wordt immers (ook) vaak in de uitgebreide licentievoorwaarden veel (zo niet alle) aansprakelijkheid uitgesloten. Conclusie: als je open source software gaat gebruiken, doe dit bij voorkeur met een betrouwbare leverancier of implementatiepartner. Deze partij kan dan (indien van toepassing) aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten of problemen. In feite is de manier van werken daarmee precies het zelfde als bij closed source software.

Uit interesse heb ik nog wat onderzoek gedaan op internet naar deze vraag en antwoorden. Mijn zoektocht leverde niet heel veel op. In de door mij gevonden documenten komt de analyse en het advies neer op wat hiervoor is weergegeven. In de handreiking “Het verwerven van (open source) software” van het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) vindt u nog wat gedetailleerde adviezen met betrekking tot open source software, indien u meer wilt weten. Als u meer weet over aansprakelijkheid, reageer dan gerust hieronder.

One comment

  1. Beste Wytze,
    Wat de aansprakelijkheidsdiscussie betreft: dat is een oude discussie. Wat mij betreft verwart men juridische aansprakelijkheid met het commercieel aanspreekbaar zijn op problemen. Wat de juridische aansprakelijkheid voor fouten is open source en vrije software echt niet anders dan klassiek gelicenseerde software. Wat de commerciële aanspreekbaarheid betreft is de ene community echt de andere niet en inderdaad vaak heel anders dan klassieke softwarehuizen. En inderdaad kunnen implementatiepartijen daar kansen pakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.