Sakai is dood, leve MySakai

ParisConference: i could not attendInteressante titel, nietwaar? Nou ik je nieuwsgierigheid heb gewekt, zal ik proberen aan te geven wat ik bedoel met deze titel. Ik doel op de laatste ontwikkelingen rond Sakai, zoals die deze week een groter publiek hebben bereikt op de Sakai conferentie in Parijs.


Sakai is een Elektronische Leeromgeving, die je gratis kunt gebruiken (het wordt geleverd met een open source licentie). Nu lijkt Sakai in veel opzichten, oppervlakkig bekeken, veel op de concurrerende producten zoals bijvoorbeeld Blackboard Learning System of TeleTOP elo.
Echter, er is (minimaal) één verschil: Sakai probeert heel pragmatisch ook de ontwikkelingen in de ‘echte’ wereld te volgen. En die ontwikkelingen gaan richting portals, web desktops, Web 2.0, widgets etc. Scott Wilson schreef hier (artikel, september 2006) en hier (presentatie uit september 2006) dat we zouden moeten streven naar zogenaamde Personal Learning Environments. Hierin zou de lerende veel meer keuze krijgen (theoretisch bijna onbeperkt) om zijn eigen omgeving in te richten.
Met MySakai wordt deze visie bijna werkelijkheid. MySakai (zie het weblog van de ontwikkelaar, die het heeft over Sakai Web 2.0) is een project binnen de Sakai community (vanuit Cambridge geïnitieerd) dat het mogelijk maakt dat de eindgebruiker zijn eigen interface gebruikt, zoals iGoogle of Facebook, kan gebruiken om de kerninformatie uit Sakai te kunnen (in)zien. Inloggen in Sakai hoeft dus niet meer. Ian Boston (Cambridge University) schreef er een bericht over, waarin hij ook nog wat verbanden legt met de ontwikkelingen rond OpenSocial.
PS. Als je actuele info over Sakai of de Sakai conferentie wilt hebben, dan kun je terecht op verschillende plekken:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.