Reflecteren op IPON 2008

Ik hoef niet veel meer te vertellen. Er is al veel geschreven over IPON 2008, door bijvoorbeeld Edugram, Karin Winters en ROC Aventus (die zich beklagen dat die smartboards leveranciers zich te weinig richten op het MBO). Iedereen is toch wel gematigd enthousiast over deze beurs, volgens mij. Ik ga kort in op Edumatic, schoolbieb.nl, smart-e en bloqs.nl.

Edugram schrijft al over Edumatic. Dit is een Belgisch produkt van de Indiegroup om online toetsen te realiseren en te presenteren (wat geheel in Flash gaat overigens). Met Edumatic kun je vele verschillende typen vragen produceren. Meer dan met enig ander systeem, werd er geclaimd. Verder is de meertaligheid zeer goed geregeld. Een leuk idee van dit bedrijf is om een open omgeving te willen realiseren, waar toetsvragen gedeeld kunnen gaan worden. ZuuQi.com moet de plaats worden, waar dit gaat gebeuren (maar deze website komt nu nog gewoon op de pagina van Edumatic terecht).

IMG_9320Een aangename verrassing op deze beurs vond ik www.schoolbieb.nl. Schoolbieb.nl probeert in de internet massaliteit een website te zijn, die betrouwbare, actuele informatie biedt aan docenten en leerlingen over allerlei onderwerpen (gericht op het basisonderwijs groep 5 t/m 8, het VO, volwasseneneducatie en het MBO). Het is een initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Er zijn redactieteams die instaan voor de inhoud van de site. Op schoolbieb.nl wordt in principe verwezen naar open bronnen (op het internet), maar er wordt ook gesproken met uitgevers over ‘ingekochte’ content. Dat is nu weer jammer, om daar geld aan te besteden…. Wat ook jammer is, is dat de website éénrichtingsverkeer is. De enige manier waarop je kunt reageren, is via een emailadres. Met wat meer wiki-achtige functies, zou de website nog veel groter kunnen worden (en zouden die redactieteams wellicht ook wat minder te doen hebben). Een mooi voorbeeld waar ik in dit verband aan denk, is wikikids.nl (“WikiKids is een interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. Iedereen kan meehelpen de inhoud van deze encyclopedie te schrijven.”). Zij hebben niet voor niets een IPON 2008 award gewonnen! Gefeliciteerd, Gerard!

Als laatste iets over uitgevers. Deze waren natuurlijk allemaal vertegenwoordigd op de beurs. Twee pik ik er uit. Als eerste bloqs.nl. Bloqs (onderdeel van Iddink) is een nieuwe uitgeverij. Zij geven geen complete boeken uit, maar leereenheden (bloqs genoemd). Hun visie, die mij wel aanspreekt, is dat docenten (scholen) op maat kunnen kiezen welke leereenheden ze willen gebruiken (ze kunnen dus hun eigen leerarrangement maken). En dus ook alleen daarvoor betalen. Want elke docent gebruikt vaak lang niet alles uit een traditionele (folio-gebaseerde) methode. Bloqs worden als SCORM (definitie bij Moodle) pakketjes verkocht, en zijn dus in de meeste ELO’s zonder meer te gebruiken. Dan als tweede Smart-e. Dit is het digitale leerplatform van ThiemeMeulenhoff waar alle ICT-componenten voor haar verschillende methoden uiteindelijk uitgeleverd zullen worden. De uitgever wil hiermee een eind maken aan allerlei verschillende manieren om elearning vorm te geven bij haar methoden (CD-ROM’s, aparte websites etc). Een goed initiatief lijkt mij. Ook hier natuurlijk weer: bijna alle materialen zijn als SCORM objecten beschikbaar. Smart-e kan als totaalpakket worden geleverd, wat betekent dat je er een ELO bij krijgt (TeleTOP om precies te zijn). Maar als je al een eigen ELO hebt, is dus levering als SCORM pakketjes mogelijk (hoewel er op de website over de Edustandaard gesproken wordt, maar daar zijn er volgens mij meerdere van). Conclusie: goed om te zien dat er in deze markt een gezonde concurrentie is, en dat er verschillende richtingen worden gekozen. Een school, en of docent, heeft dus wat te kiezen.

{meer foto’s op Flickr}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.