Eergisteren kwam het via een uitspraak van een woordvoerder in het nieuws: het project Wikiwijs van minister Plasterk. Toen was er weinig concreets te vinden over wat nu precies de doelstellingen zijn. Er werd dan ook druk gespeculeerd en gediscussieerd (bijvoorbeeld op het weblog Blog 2.0, of door Fons van den Berg, door Beter Onderwijs Nederland en op een weblog van uitgevers) en de reacties waren, binnen mijn gezichtsveld, soms nogal sceptisch. Er is ook reeds een ‘domeinkaper’, die de website www.wikiwijsinhetonderwijs.nl heeft opgezet….. (zie de afbeelding hiernaast).
Gisteren werd er het één en ander duidelijk, wat mij betreft. Er verscheen een tekst van een toespraak van Plasterk op de website van het ministerie van OCW. Deze tekst bevat toch best enkele interessante zaken. Zie Ministerie van OCW – Toespraak t.g.v. ‘Boven het maaiveld’ – Wikiwijs. Enkele citaten uit de tekst van de toespraak, met enkele accenten die door mij zijn aangebracht:
- Wikiwijs kan buiten de leerstof ook oude examenopgaven bevatten, oefenstof, enzovoort. Iedereen kan erbij, maar alleen leraren kunnen de stof bewerken. Wat heel belangrijk is: Wikiwijs moet ‘rücksichtslos’ in het publieke domein zitten, zonder voorwaarden, anders werkt het niet.
- Leraren moeten allemaal betrokken zijn bij Wikiwijs, maar ze hoeven er niet allemaal actief aan mee te werken. Als bijvoorbeeld 5% van de leraren zich hiervoor wil inspannen, hebben we al genoeg ‘leerkracht’ om er een succes van te maken.
- Wikiwijs hoeft zeker niet tot eenheidsworst te leiden. Er kunnen meerdere versies van het lesmateriaal op het net staan: je kunt altijd via je eigen ingang bij die versie komen, die voor jouw school interessant is.
- Leerlingen kunnen op Wikiwijs ook alvast even kijken hoe een vak er het volgende jaar uitziet, dat helpt als ze een keuze moeten maken. (..)
- Het is zeker niet de bedoeling dat er nu een organisatie opstaat die zegt: “Dat doen wij wel eventjes, laat het maar aan ons over.” Wikiwijs moet juist heel breed gedragen worden.
- Wikiwijs is niet per se in ieders belang: bijvoorbeeld uitgeverijen zouden er moeite mee kunnen hebben.
In deze opsomming vind ik het vooral interessant dat ‘gratis’ hier in ieder geval goed geduid wordt: het materiaal moet in het publieke domein zitten, en kan dus vrijelijk gebruikt worden door iedereen. En daar zullen uitgeverijen zeker moeite mee hebben. Verder is ook goed om te lezen dat men streeft naar een actieve deelname van 5% van de docenten. Die moeten dus iets gaan brengen, en de andere 95% hoeft alleen maar te halen. Ik denk dat het al lastig genoeg wordt om die 5% te halen. Al met al ben ik gematigd positief over dit iniatief.
Wikiwijsinhetonderwijs is van Kennisnet (en niet van een domeinkaper :-)).
Domain name: wikiwijsinhetonderwijs.nl
Status: active
Registrant:
Stichting Kennisnet Ict op school
Paletsingel 32
2718NT ZOETERMEER
Netherlands
Date registered: 28-10-2008
Record last updated: 28-10-2008