Informatie over open source in het Nederlands

Veel informatie over open source software en ontwikkelingen in ‘open source’ land, wordt gepubliceerd in het Engels. Maar ook in het Nederlands is genoeg waardevolle en actuele informatie te vinden. Daarover gaat dit bericht. Ik noem drie Engelse bronnen die ik regelmatig raadpleeg. Dit zijn (1) een weblog bij ZDNet (dankjewel, Willem Karssenberg), (2) de website Open Source Living en (3) de website van het Open Source Software Watch team van JISC (OSS Watch). Bij OSS Watch vind je bijvoorbeeld zeer heldere documentatie, ook voor absolute beginners.

Maar er zijn gelukkig ook enkele goede Nederlandstalige bronnen. Ik noem er ook drie. Allereerst is daar Livre (www.livre.nl), die zichzelf afficheert (en terecht!) als “een frisse kijk op open, vrije en duurzame ICT innovatie. Centrale thema’s zijn open standaarden en open source software.” Als tweede waardevolle bron een overheids-website (www.ososs.nl). Hier veel nieuws over open source toepassingen bij gemeenten, en de laatste tijd ook over andere (semi-)overheden. Zoals laatst over de introductie van het Open Document Format bij Defensie. De laatste website die ik hier wil aanbevelen is eigenlijk een nieuws-portaal die van verschillende bronnen alleen koppen toont, waarop je kunt doorklikken (www.opennieuws.nl).

2 Comments

  1. Wytze, bedankt voor het vermelden van OpenNieuws.nl.

    De bronnen die ik gebruik voor het dagelijks samenstellen van het nieuws-koppen-overzicht op OpenNieuws.nl staan op http://www.xs4all.nl/~jognet/ onder de kop ICT-nieuws. Dit doet me er aan denken deze pagina binnenkort eens te verhuizen naar OpenNieuws.nl > Bronnen.

    Verder raadpleeg ik diverse Google Nieuws RSS feeds middels RSSOwl, zoals bijvoorbeeld http://news.google.nl/news?q=open+source

    Groeten, Joost Geraets – OpenNieuws.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.