Open Access week

Vandaag is de internationale Open Access week begonnen.

Open Access WeekVandaag is de internationale Open Access week begonnen. Open Access is in wezen een simpel concept. Het concept bestaat er uit dat resultaten van (wetenschappelijk) onderzoek vrijelijk worden gedeeld, zonder restricties. Dus zonder kosten of andere barrieres. Dit allemaal ten bate van een betere maatschappij. Het waarom is eigenlijk ook heel helder. Veel wetenschappelijk onderzoek wordt immers uitgevoerd met gemeenschapsgeld. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de resultaten dan ook publiekelijk toegankelijk dienen te zijn.

De Open Access week is in het leven geroepen om meer aandacht te krijgen voor Open Access. Het is namelijk op dit moment zo dat veel onderzoeksresultaten nog steeds niet vrijelijk beschikbaar zijn. De wetenschappelijke uitgevers verdienen nog steeds goud geld aan de abonnementsgelden op de honderden wetenschappelijke tijdschrijften die zij uitgeven.

Nederland, vertegenwoordigt door SURFfoundation, is één van de deelnemers aan de Open Access week met een uitgebreid programma. Er is in Nederland ook al veel moois gedaan op het gebied van Open Access. Zo kan via Narcis in al meer dan 200.000 wetenschappelijke publicaties van Nederlandse onderzoekers worden gezocht (alle universiteiten doen mee!), waaronder meer dan 24.000 proefschriften. Verder zijn er via de HBO Kennisbank ook nog eens meer dan 10.000 publicaties te vinden, waaronder bijna 9.000 eindscripties. Deze kennisbank kan nog veel groter en waardevoller worden als zich meer HBO instellingen zouden aansluiten. Op dit moment is minder dan de helft van de HBO instellingen aangesloten.

Een nieuw en interessant Open Access initiatief in Nederland is de website www.lectoren.nl. Het is de bedoeling dat op deze website alle lectoren van de hogescholen in Nederland zichzelf en hun onderzoeksresultaten presenteren. Ook hier is nog wel wat werk te doen. Dat is ook logisch, want de website is pas enkele weken gelanceerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.