NT Proeverij: inspirerend!

de NT Proeverij, waar we het proeven aan de nieuwe technologieën hebben laten vergezellen van een echt hapje en een fris drankje.

P1090515Sinds eind 2007 ben ik lid van het Netwerk Ondernemende Onderwijskundigen (afgekort als NetOO). NetOO is een vereniging van gelijkgestemde onderwijskundigen, die allen een eigen onderneming hebben. Binnen NetOO delen we kennis, ervaring(en) en (mogelijke) opdrachten. NetOO bestaat nu ongeveer 8 jaar (gisteren werden de oprichters David Berg en Iris van de Kamp benoemd tot erelid van de vereniging). Er zijn bij NetOO zo’n 45 ondernemers aangesloten met als gemeenschappelijk kenmerk dat we allemaal (Toegepaste) Onderwijskunde aan de Universiteit Twente hebben gestudeerd. Potentiële opdrachtgevers kunnen via de NetOO website altijd de juiste deskundigheid vinden op vele onderwijskundige thema’s, van competentieleren tot elektronische leeromgevingen tot examinering, en alles er tussen in.NetOO is dus eigenlijk een zeer levendige netwerkorganisatie, waar veel virtueel contact is via de website, telefoon en email. Maar soms is het veel leuker om elkaar weer eens in levende lijve te ontmoeten. Dat doen we dan vaak met anderen, namelijk onze relaties en/of klanten. Op 11 februari 2010 hadden we zo’n bijeenkomst met relaties rond het thema Nieuwe Technologie. Oftewel: de NT Proeverij, waar we het proeven aan de nieuwe technologieën hebben laten vergezellen van een echt hapje en een fris drankje. De locatie was het Aluminiumcentrum in Houten (zie foto), wat een schot in de roos bleek (goede catering, voldoende ruimte en een draadloos netwerk zonder problemen). Tijdens de NT Proeverij konden de aanwezigen proeven van nieuwe technologie die kansrijk zou zijn om in onderwijs- en leersituaties in te zetten, zoals Siftables, allerlei educatieve games, Swinxs en nog meer. Verder hebben we Twitter (micro blogging) laten zien, en is ook Google Wave (ja, hoe moet je dat eigenlijk omschrijven)? gebruikt om de reacties en opmerkingen van de aanwezigen te documenteren.

 

 

Marcel Kampman
Marcel Kampman

Persoonlijk vond ik de inleiding van Marcel Kampman erg interessant. Kampman is een echte duizendpoot, dat bleek wel. Hij is bijvoorbeeld betrokken bij de innovatieve projecten bij Stad & Esch, een school in Meppel. Kampman kwam met een aantal inspirerende filmpjes en prikkelende stellingen zoals “Moet een school een gebouw zijn? Is dat echt nodig?”. Uiteindelijk kwam Kampman natuurlijk met een verhaal om eens anders te kijken naar onderwijs en leren en jezelf vragen te stellen bij de zekerheden waar we al tientallen jaren van uit gaan (“Leiden we op voor de beroepen voor gisteren? Of voor nog niet bestaande beroepen van morgen? En hoe doen we dat dan?”). Al met al een inspirerend begin van de echte proeverij met de nieuwe technologieën, waar iedereen dan ook met veel interesse op dook.

De proeverij werd enthousiast opgepakt! Ik heb ook vooral mijn tijd besteed om weer eens met verschillende oude bekenden te spreken. Sommigen had ik al 15 jaar niet gezien (toen we nog samen studeerden in Enschede)! En ook heb ik weer wat nieuwe contacten kunnen leggen, wat ook een belangrijk doel was van de bijeenkomst. Al met al een geslaagde bijeenkomst!

Meer foto’s van de NT Proeverij vindt u bij Flickr. En wilt u meer weten over Google Wave voor het onderwijs , dan kunt u de flyer over Google Wave downloaden (deze heb ik samen met Jan Nieuweboer, David Berg en Corné van Delft heb geproduceerd).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.