NOiV-ranking: nog veel werk te verzetten

Nederland Open in Verbinding (NOiv) heeft een ranking gemaakt van de vorderingen van (semi-)overheden bij de invoering van open source en open standaarden.

Update 10 juli 2009: de ranking van het voorjaar 2009 is sinds een paar dagen beschikbaar. De onderwijsinstellingen zijn overigens geheel afwezig in de rankings. Beetje vreemd….

Update 9 maart 2009: de publicatie van de ranking is ingetrokken en is pas weer online te vinden na de meting in het voorjaar 2009.NOiV ranking

Het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiv) heeft een goed initiatief genomen. Het NOiV heeft een ranking gemaakt van de vorderingen van (semi-)overheden bij de invoering van open source en open standaarden. Het ministerie van Economische Zaken voert de totaalranglijst aan met 75 punten.

Een organisatie die de maximum-score behaalt (100) is als het ware ‘klaar’. Er zijn in totaal maar 5 instellingen in de hele lijst van (semi)-overheden die een voldoende behalen (boven de 55 punten). Oftewel: er is op het gebied van open source en open standaarden nog een hoop werk te verzetten.
De ranglijsten zijn gebaseerd op informatie die door de deelnemers zelf is verstrekt; op zich geen gek idee. Er zijn items gescoord als het feit dat men ODF als document-standaard gebruikt of dat men het Manifest Open Overheden heeft ondertekend.

De Universiteit Twente staat bovenaan in de ranking voor het onderwijs (maar wel met een onvoldoende, namelijk met 44 punten) . Nadere bestudering van de ranking voor het onderwijs laat zien dat er maar 4 universiteiten en 4 hogescholen in de ranglijst staan. Toch een beetje raar. De TU Delft en Hogeschool Zuyd hebben bijvoorbeeld het Manifest Open Overheden ondertekend, maar staan beide niet in de ranking. Zie voor het complete overzicht Ranking najaar 2008 | NOiV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.