Mooi rapport van de Hewlett Foundation

De William and Flora Hewlett Foundation (website) is, naast de Andrew W. Mellon Foundation (website), één van de organisaties die het Sakai Project hebben helpen opstarten. In 2006 werd in totaal voor 292 miljoen dollar aan subsidies (‘grants’) verschaft (zie pagina 1 van het jaarverslag) door de Hewlett Foundation. Eén van de grootste strategische investeringen die de Hewlett Foundation al jarenlang doet is in Open Educational Resources (OER).


Bekende voorbeelden waar de Hewlett Foundation in geïnvesteerd heeft zijn het OpenCourseWare initiatief van MIT en het Connexions project bij de Rice University. Maar er zijn nog veel en veel meer initiatieven gesteund, ook buiten de VS. Zoals het OpenER project bij de Open Universiteit Nederland. Recent verscheen een uitgebreid rapport van de Hewlett Foundation, getiteld “A Review of the Open Educational Resources (OER) Movement: Achievements, Challenges, and New Opportunities”. Ik raad iedereen aan om dit rapport eens door te lezen. Het bevat ontelbare verwijzingen naar andere projecten die gesteund zijn in het recente verleden.

Het rapport bevat ook veel informatie over het nut en het doel van Open Educational Resources. En het beschrijft tevens een toekomstvisie, genaamd de Open Participatory Learning Infrastructure (OPLI), die de volgende fase moet inluiden voor de verspreiding van OER. Hierin krijgt ‘iedereen’ eenvoudig toegang tot goed onderwijsmateriaal, ook in de ontwikkelingslanden. En daarmee wordt, hopelijk, kennis een beetje beter verspreid over de wereld.

Wellicht klinkt dat wat al te Amerikaans, en te ambitieus (of dromerig?). Maar het is desondanks wel een mooi idee! En ook vanuit Nederland zouden we actiever mee kunnen doen dan nu. Laten we hopen dat de OUNL, en ook TU Delft, dus binnenkort meer navolgers krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.