Mijn top zeven van 2007 – deel 2

Het einde van het jaar. Mensen maken lijstjes. Ook op het web. Dit is het tweede (en laatste) deel van mijn lijstje van software en websites waar ik niet meer zonder zou kunnen. De volgorde is willekeurig, overigens. Ik gaf schreef reeds eerder op deze site dat ik niet meer zonder OpenOffice, Google Docs, het Open Document Format en Thunderbird (met Lightning extensie en de Provider for Google Calender) kan. Hier volgt de rest.

Nummer 4: Lancelots, LinkedIn en Sprout. Sprout is een blad en uitgebreide website voor ondernemers. Leuk en informatief. Dan Lancelots. Dit is een zeer informatieve website, gericht op freelancers. Ik vond hier veel informatie over belastingen, contracten, urenregistratie, facturering, BTW etc. En Lancelots ziet er heel erg goed doordacht uit. Het forum is levendig en actueel. LinkedIn is mijn online platform waarmee ik mijn netwerk van (ex-)collega’s en relaties in beeld probeer te houden.

Nummer 5: WordPress, met plug-ins. WordPress is opensource software voor het onderhouden en opzetten van een weblog. Ik gebruik WordPress voor deze website. Naar volle tevredenheid. WordPress kan uitgebreid worden door middel van Plug-ins. Ik gebruik onder andere de volgende plugins: Akismet (tegengaan van spam), Sociable (gemakkelijk berichten opslaan bij je favoriete bookmarks manager met de icoontjes onderaan de berichten), Maintenance Mode (maakt het mogelijk om achter de schermen je website aan te passen, terwijl de bezoeker een tijdelijke pagina voorgeschoteld krijgt) en OneClick Installer (rechtstreeks via je browser een plugin of een thema in WordPress installeren, zonder ingewikkeld FTP gedoe).

Nummer 6 is Del.icio.us en Bloglines. Daar schreef ik hier al eerder over.

Nummer 7: ik lees vele websites en weblogs (meer dan 200 staan er in mijn Bloglines), maar ik wil er hier 4 speciaal noemen. Als eerste het weblog van Wilfred Rubens. Wilfred heeft altijd interessant nieuws, uit binnen- en buitenland. Als hij ergens naartoe gaat, zal hij er zeker over schrijven. Dan Livre: het kloppend hart van open source Nederland, met veel nieuws. Drie: weblog van Chris Coppola. Chris is lid van het bestuur van de Sakai Foundation, en is tevens directeur bij rSmart Group. rSmart Group is bedrijf dat een meer dan warm hart toedraagt aan Sakai, Kuali en andere opensource initiatieven. Vier: de onderwijsvooruitzichten van John van Dongen. John werkt bij KPC Groep, en heeft een weblog. over ICT en onderwijs Hij heeft sinds enkele maanden interessante mede-auteurs. Altijd goed om minstens wekelijks even te kijken.

2 Comments

 1. Wytze,
  Ken je het gevoel dat je iets nieuws koopt en denkt dat het redelijk onbekend is? Pas later blijkt dat veel meer mensen er al gebruik van maken. Dit is eerder altijd aan je aandacht ontsnapt, omdat je er nooit op gelet hebt.

  Tussen kerst en oud en nieuw heb ik geprobeerd om één van mijn oude hobbies nieuw leven in te balzen, te weten programmeren (ik heb tenslotte Informatica gestudeerd). Dit keer ben ik me aan het verdiepen in de combinatie PHP/MySQL. Een leuk startpunt leek me een stukje blogsoftware om de kneepjes van het vak te leren. Waar viel mijn oog op? De PHP source code van WordPress.

  Had ik nog nooit van gehoord, maar toen ik op deze site kwam herkende ik de structuur meteen. Was me anders nooit opgevallen.

  Anyway, ik snap waarom WordPress in je top 10 staat. Het werkt mooi en handig. Een andere mooie plugin is Enlarger (op YellowSwordfish.com ) voor foto’s posts.
  Over de kwaliteit van de onderliggende code ben ik trouwens iets minder te spreken.

  gr.

  Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.