Mijn top zeven van 2007 – deel 1

Het einde van het jaar. Mensen maken lijstjes. Ook op het web. Dit is het eerste deel van het lijstje van websites of webdiensten waar ik niet meer zonder zou kunnen als startende ondernemer. De volgorde is willekeurig, overigens.

Nummer 1: OpenOffice. Ik gebruik geen MS Office. Nee, en ik mis het ook niet! OpenOffice is meer dan een volwaardig alternatief. Ik zou zeggen: probeer het zelf! OpenOffice is open source, en het werkt met het open formaat voor documenten, het Open Document Format. Opslaan als PDF werkt perfect in OpenOffice en is erg handig als je documenten wilt verspreiden, die een officiƫle status hebben (zoals offertes).

Nummer 2: Google Docs. Bij de werkzaamheden die ik uitvoer in samenwerking met Portfolio4u maken we hier intensief gebruik van. Samenwerking aan een document: daar voldoet het uitstekend voor. En het kan vele bestandsformaten importeren en exporteren. Waaronder natuurlijk ODF, Open Document Format. Inmiddels gebruik ik ook Google Calender intensief (zie hierna). Voor gebruik van deze, en vele andere, diensten van Google heb je wel een Google account nodig.

Nummer 3: Thunderbird. Voor email, maar ook voor mijn kalender. Open source, uitbreidbaar met extensies. Thunderbird synchroniseert via IMAP met mijn Gmail, en daarmee heb ik dus altijd dezelfde email online en offline, op meerdere computers indien nodig. Maar het wordt nog beter: namelijk als je de Lightning extensie installeert in Thunderbird. Deze zorgt ervoor dat je agenda (vanuit Google Calender dus) ook te zien is in Thunderbird. Maar het moet beter, toch? Want je wilt eigenlijk ook evenementen en afspraken vanuit Thunderbird naar je Google Calender transporteren. Daarvoor heb je nog een kleine extensie nodig, namelijk de Provider for Google Calender. Het enige wat nu nog overblijft als wens, is dat ik mijn actuele agenda ook wil zien als ik geen verbinding heb met internet (want dat is dus nog wel nodig).

In een volgend bericht volgt meer…. bijvoorbeeld over LinkedIn, del.icio.us, WordPress en Bloglines.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.