Let op uw rechten!

Enige weken geleden was ik zeer verbaasd over de Disclaimer van leraar24.nl. Jurist Arnoud Engelfriet heeft deze tekst uitstekend geanalyseerd onder de titel "Leraar24: nieuw platform voor leraren, ouderwetse voorwaarden". Dit geval staat zeker niet op zichzelf. Enkele dagen geleden wilde Facebook haar gebruiksvoorwaarden (Terms of Service, TOS) wijzigen, ten nadele van haar gebruikers. Hierover is nogal wat ophef ontstaan.

Enige weken geleden was ik (en met mij vele anderen) zeer verbaasd over de Disclaimer van leraar24.nl. Jurist Arnoud Engelfriet heeft deze tekst uitstekend geanalyseerd onder de titel “Leraar24: nieuw platform voor leraren, ouderwetse voorwaarden“. De tekst van de disclaimer is, voor zover ik kan zien, nog steeds niet aangepast.

Dit geval staat zeker niet op zichzelf. Enkele dagen geleden wilde Facebook haar gebruiksvoorwaarden (Terms of Service, TOS) wijzigen, ten nadele van haar gebruikers. Hierover is nogal wat ophef ontstaan. Facebook claimde namelijk voor eeuwig en altijd alle rechten op alle bijdragen van gebruikers, ook nadat die gebruikers hun profiel en gegevens verwijderen van Facebook . Ik vond recent twee blogberichten (Amanda French en Monica Valentinelli) waarin ook voorwaarden van andere websites en -diensten nader geanalyseerd worden. De meeste andere diensten, zoals Flickr, MySpace en Twitter doen het aanzienlijk gebruikersvriendelijker. Services van Google, zoals Blogger, Gmail en Picasa, staan er minder goed op. Verder is ook LinkedIn behoorlijk inhalig.

Mark Zuckerberg, één van de oprichters van Facebook, heeft inmiddels bakzeil gehaald. Hij schrijft dat ze zijn terug gegaan naar de vorige voorwaarden en graag met de iedereen in gesprek gaan om heldere nieuwe voorwaarden op te stellen. Ik ben benieuwd of en wanneer ze bij Leraar24.nl ook hun voorwaarden gaan herzien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.