Kennisnet ambassadeurs

Vandaag mocht ik een bijeenkomst van Kennisnet ambassadeurs bijwonen. Ik was door Ronald Moes gevraagd (dank daarvoor!) om iets te vertellen over Didactiek en ICT. De bijgaande presentatie (tevens beschikbaar als PDF) heb ik ter ondersteuning van mijn verhaal gebruikt.

Kennisnet kent meer dan 10 groepen van ambassadeurs. Ambassadeurs zijn medewerkers van scholen in het land, die de voorpost zijn van Kennisnet in hun respectievelijke scholen. De bijeenkomst van vandaag betrof een tweede bijeenkomst voor een groep ambassadeurs in het VO. Men ging onder andere na mijn verhaal ook aan de slag met webquests en podcasting.
Ik heb in mijn betoog met name willen aangeven dat er buiten de muren van de school zo ontzettend veel gebeurd, en ja, daar kan ook heel veel en heel goed geleerd worden! De fysieke school zoals die nu bestaat heeft niet meer het monopolie op onderwijs en al helemaal niet meer op leren. Verder heb ik enkele voorbeelden gegeven van social software en hoe bij het faciliteren van leren ingezet kunnen worden. Eén van de aanwezigen was Frans Peeters van de welbekende website www.informaticavo.nl. Hij vertelde mij dat er een vernieuwde website aan zit te komen.

Er kwam een aantal interessante vragen uit de groep. Eén daarvan was hoe allerlei social software zich verhoudt tot de Electronische LeerOmgeving (ELO) van een school. Dat was en is een lastig vraagstuk. Ik weet ook niet zeker of ik echt een adequaat antwoord heb gegeven. Maar in ieder geval had ik willen zeggen dat een ELO vooral goed is in communicatie en logistiek. En ook het oplepelen (of uitserveren) van digitaal leermateriaal is bij uitstek het domein van de ELO. Een ELO is tegelijk ook vaak een strikt systeem, waar de ‘buitenwereld’ geen toegang heeft of mag krijgen. En daar is nu juist social software, zoals bijvoorbeeld weblogs en wiki’s bij uitstek voor gemaakt: om een community van gelijkgestemden op te bouwen en te faciliteren, om kennis te delen etc. Het inbakken van weblogs in een ELO is dan ook (vind ik) een beetje een vreemde tegenspraak.

Als laatste: de presentatie, of een gedeelte, mag door iedereen worden gebruikt, als je maar mijn naam noemt (ik maak gebruik van een Creative Commons licentie).

One comment

  1. Geweldig bedankt voor het delen van je presentatie. Ik ga daar zeker dingen en ideeën uithalen en hergebruiken!
    Hoop wel dat je een goede beamer had in verband met het contrast in een aantal slides…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.