Innovatium 2008

IMG_1138Gisteren heb ik een bezoek gebracht aan het Innovatium. Dit was voorheen het jaarlijkse congres van de Digitale Universiteit (DU). SURFfoundation heeft de ‘boedel’ van de DU overgenomen, en organiseerde deze keer dus het Innovatium, samen met Hogeschool INHOLLAND. Ik verzorgde, samen met Jan van den Berge, een workshop over Sakai (presentatie in PDF).

Ik moet zeggen dat ik de locatie (De Doelen, Rotterdam), met name de centrale hal, niet erg prettig vond (zie foto). Ook de workshopzalen waren een beetje naargeestig. Alles was namelijk verduisterd met grote gordijnen. Het was net alsof we opgesloten zaten. Er was wel gratis draadloos internet, waar ook driftig gebruik van werd gemaakt.

Zelf verzorgde ik dus een druk bezochte korte workshop over Sakai (gebruikte presentatie in PDF), samen met Jan van den Berge van Portfolio4u. We hebben we in krap 45 minuten het één en ander over Sakai verteld en een korte demo gegeven. Helaas was wat weinig tijd voor een uitgebreide discussie, maar al met al wel geslaagd. (De presentatie komt binnenkort op de website van Innovatium beschikbaar) In de presentatie vind je ook de stellingen, die we graag met het publiek hadden willen bediscussiëren.

Ik bezocht nog verschillende andere sessies, en had natuurlijk vele interessante gesprekken in de pauzes. Eén sessie wil ik er hier uitlichten.

Gerard Dümmer (van Hogeschool Domstad, een kleine hogeschool die alleen leraren opleidt) verzorgde een zeer enthousiast verhaal (presentatie) over het gebruik van Google Earth in de klas. Naast de interessante voorbeelden (allemaal te zien op www.werkenmetgoogleearth.nl), bleef mij vooral de oproep bij die hij deed aan de docenten in de zaal (er waren er volgens mij niet al te veel). Hij gebruikte een mooie metafoor van de ‘stofzuiger’: zuig alles op wat je buiten je school ziet en pas het toe, indien dat van toepassing, in je eigen onderwijs. Hij brengt dit in de praktijk met de genoemde website. Maar er zijn zoveel meer mooie bronnen op het internet te vinden. Ik heb in mijn serie over informeel leren, eerder op dit weblog, dit al eerder proberen aan te geven.

Update: ook Keith Russell heeft kort iets geschreven over Innovatium 2008 (in het Engels). Waar blijft de rest?

One comment

  1. Dag Wytze,
    Bedankt voor je compliment. De workshop was leuk om te verzorgen. Vooral omdat we nu ook de echte vertaalslag naar het onderwijs konden maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.