Informeel leren in 2009

Na mijn eerdere bericht over trends voor 2009 nu een wat wildere voorspelling. Namelijk dat informeel (levenslang) leren een vlucht gaat nemen. Waarom en hoe dan, zult u vragen?

Na mijn eerdere bericht over trends voor 2009 nu een wat wildere voorspelling. Namelijk dat leren een vlucht zal gaan nemen. Onderwijsinstellingen en opleidingsadviesbureau’s (zoals LOI, NTI, BoertienGroep of Schouten Nelissen) zullen daar tot op zekere hoogte van profiteren. Maar ik denk dat er juist ook veel meer geleerd zal worden buiten de gevestigde en bekende instellingen en bureau’s om.

Waarom en hoe dan, zult u vragen? Mijn redenering is als volgt. Gezien de kredietcrisis is er al in allerlei sectoren minder baanzekerheid voor veel mensen. Dus veel mensen zullen zich oriënteren op nieuwe werkzaamheden en mogelijkheden. Zij zullen dit steeds meer gaan doen via informele (leer)netwerken. Daarbij moet u denken aan zaken als Hyves, LinkedIn of Plaxo, maar ook aan de voetbalclub en de bridgevereniging, waar mensen hun sociale netwerk onderhouden. Veel mensen leren hier nieuwe mensen kennen, met wellicht interessante mogelijkheden voor nieuwe werkomgevingen. En van het één kan het ander komen. Lees ook eens in dit verband het artikel van Daan Assen (Atrivision), waarin hij stelt dat juist in deze barre tijden een opleidingsafdeling veel waarde zou kunnen hebben. Dit soort afdelingen zou het informeel leren kunnen faciliteren en in lijn brengen met formele opleidingen en trainingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.