Recent weer in het nieuws: gratis studieboeken. Uitgevers proberen uit alle macht aan klantenbinding te doen, deze keer met hulp van de grote boekhandelsketen Selexyz. Immers: de student van tegenwoordig is gewend om alles wat los en vast zit te downloaden via internet. Maar het kan ook anders: open educational resources (uitleg op wikipedia in het Engels). In Nederland is in ieder geval de Open Universiteit al ver op streek om onderwijsmaterialen, van hun deskundige docenten, beschikbaar te stellen voor iedereen die het kan en wil gebruiken. TU Delft is nog in de voorbereiding (uitleg over verschillen in aanpak bij de de Edusite). De uitdagingen (weet ik uit betrouwbare bron) zijn natuurlijk behoorlijk:
- Auteursrechten regelen. Immers veel onderwijsmateriaal is in een eerder stadium al via uitgevers in boeken terecht gekomen. Mag je dat zomaar gebruiken? Nee, niet zomaar. Misschien eens meer lezen hierover bij SURFfoundation.
- Huiverigheid bij de auteurs zelf. Wat gebeurt er mee? Wie gaat het gebruiken? Komen ze nog wel op mijn colleges?
Een mooi voorbeeld van de OU ter afsluiting: een cursus over theorie en praktijk van beleggen. Zeer geschikt voor beginners!