Gemiste kans – jammer !

www.leraar24.nl. Vandaag heeft minister Plasterk de zoveelste proefballon opgelaten

Leraar24.nl disclaimerVandaag heeft minister Plasterk de zoveelste proefballon (heeft iemand ooit nog iets gehoord van nieuwe ontwikkelingen bij wikiwijs?) opgelaten tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling: www.leraar24.nl . Zie hiernaast voor de hele laaaaaaaaaaaaange disclaimer, waar ik niet eens uit mag citeren zonder schriftelijke toestemming (en ik weet ook niet of ik de screendump mag tonen). Maar hier toch enkele citaten (met mijn cursiveringen):

1/ “Deze internetsite is alleen bedoeld voor eigen raadpleging via normaal browserbezoek. Wij stellen het op prijs wanneer u doorlinkt of verwijst naar onze internetsite. Neem hiervoor contact op met onze webredactie. Deze links dienen bezoekers rechtstreeks te leiden naar de context, waarbinnen de publieke omroep content aanbiedt.”

Huh, de publieke omroep? Wat heeft die er mee te maken?

2/ “Ten aanzien van vrijwillige bijdragen (waaronder het verstrekken van teksten, afbeeldingen, foto’s en overig beeldmateriaal, geluidsmaterialen, idee├źn, meningen, etc.) die door gebruikers van de site aan Leraar24 naar aanleiding van een oproep, een verzoek of anderszins worden geleverd, gelden de volgende voorwaarden:
– De gebruiker verleent Leraar24 een onherroepelijke, onvoorwaardelijke, wereldwijd en voor altijd geldende, royaltyvrije licentie voor het gebruik van dergelijk materiaal of een onderdeel daarvan in enige en alle media op een naar eigen goeddunken in te vullen wijze. ”

Dit laatste is wel het echte toppunt van arrogantie. Ik zal nu wel honderd keer nadenken om ook maar iets voor deze site te doen, tenzij ze me zeer goed betalen (in geld dus) voor een bijdrage. Of men zou de voorwaarden moeten wijzigen, en wat informatie inwinnen bij bijvoorbeeld Creative Commons.

Zie ook de opbouwende kritiek verontwaardiging bij Willem Karssenberg, Pierre Gorissen en Margreet van den Berg. We blijven het volgen….. Zie ook voor het laatste nieuws de Twitter zoekfunctie.

One comment

  1. Dag Wytze,

    Die huh?-vraag van je (Wat heeft de Publieke Omroep ermee te maken?) denk ik wel half te kunnen beantwoorden. TELEAC/NOT is (zie de kleine lettertjes onderaan de startpagina) een van de partners in Leraar24.nl. Ik vermoed dat een deel van het (video)materiaal op de site van TELEAC/NOT komt.

    Wat ik van het initiatief vind? Dat weet ik nog niet, ik zou er dan wat meer in moeten duiken. Maar momenteel ben ik met andere zaken bezig.

    Ikzelf zou in ieder geval, net als jij, nooit onder de in de disclaimer genoemde voorwaarden materiaal aanleveren. Als je mensen wilt stimuleren om bij te dragen (een centrale Web2.0-gedachte), dan gebeurt dat zeker niet met de geciteerde tekst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.