Twitter is de laatste tijd enorm in het nieuws. Je kunt de krant niet opslaan of TV kijken of Twitter wordt genoemd. Er zijn (terecht!) recent ook wat kritische kanttekeningen geplaatst bij de “macht” van het bedrijf Twitter (bron) over onze gegevens en informatie die we via het product Twitter de wereld in sturen. Oh ja, en Google schijnt in gesprek met het bedrijf Twitter (bron).
Ook in het onderwijs is Twitter veelvuldig onderwerp van gesprek. Er zijn dan ook al tientallen mensen uit de onderwijssector die gebruik maken van Twitter, kijk maar eens op de sectie Onderwijs op de Nederlandstalige Twittergids. Kennisnet heeft onlangs zelfs een heel Twitterteam (bron) in het leven geroepen. Margreet van den Berg gaat zelf niet twitteren, en legt ook goed uit waarom niet. Ze vindt wel dat we in het onderwijs er mee aan de gang moeten (bron).Naar aanleiding van deze berichten enkele opmerkingen van mijn kant:
- Er zijn genoeg alternatieven voor Twitter. Dat is het mooie van de hedendaagse technische voortgang: er zijn altijd alternatieven, met net weer andere of betere mogelijkheden die beter bij je situatie passen. Twitter is in principe een voorbeeld van micro-blogging. Op de pagina bij Wikipedia vindt je uitleg en enkele alternatieven.
- Micro-blogging kun je voor verschillende doeleinden inzetten. Denk daar eerst over na. Je kunt micro-blogs zeer laagdrempelig inzetten voor kennismanagement, informeel leren of gewoon voor je (interne of externe) communicatie. Hutch Carpenter beweert dat micro-blogging een goede vervanger van veel email communicatie kan zijn.
- Als je huiverig bent voor Twitter als bedrijf, maar wel wilt gaan micro-bloggen, richt dan bijvoorbeeld je eigen micro-blogging service in. En dat kan heel goed op basis van open source software. Bijvoorbeeld met laconi.ca (software speciaal voor micro-blogging) of Elgg. Ook Elgg heeft een micro-blogging functionaliteit, zoals ik al eerder meldde.
- Kijk eens naar hoe anderen micro-blogging, of Twitter, inzetten. Zo gebruiken bijvoorbeeld Kennisnet, Saxion, Surfnet en Stenden Twitter vooral als een soort extra kanaal voor het zenden van nieuws of persberichten. Het Consortium voor Innovatie heeft Twitter onlangs vooral gebruikt rondom de recente management conferrentie. En ook het procesmanagement MBO2010 heeft een actieve Twitter-berichtenstroom.
- Zoek eens op je eigen onderwijsinstelling, naam of bedrijf! Ik heb bijvoorbeeld de volgende geactiveerde Twitter-accounts gevonden, met bar weinig activiteit: utwente, avans, surffoundation of windesheim. En deze zijn bijvoorbeeld nog beschikbaar: roctwente, rocaventus en roca12.
