Fluid Learning

Mark Pesce schetst een aantal interessante toekomstbeelden, afgeleid uit de huidige ontwikkelingen. Eén van de laatste artikelen heet Fluid Learning (er is overigens ook een bedrijf met de naam Fluid Learning). In het artikel doet Mark een aantal voorspellingen voor het onderwijs en leren. Die zijn werkelijk interessant te noemen.

Mark Pesce, een adviseur uit Australië, heeft een interessant weblog, getiteld The Human Network. Het weblog schetst een aantal interessante toekomstbeelden, afgeleid uit de huidige ontwikkelingen. Eén van de laatste artikelen heet Fluid Learning (er is overigens ook een bedrijf met de naam Fluid Learning). In het artikel doet Mark een aantal voorspellingen voor het onderwijs en leren. Die zijn werkelijk interessant te noemen. Hier komen ze:

  1. Totale controle is niet meer mogelijk (Out of control). Pesce betoogd dat de computer (en het internet in ruime zin) uiteindelijk het klaslokaal totaal zal veranderen. Totale controle, door een docent in het lokaal, of door een schoolbestuur op een hoger niveau, zal onmogelijk blijken. Het recente voorbeeld van het Drenthe College, waar Hyves en YouTube verboden zouden gaan worden, is een mooie illustratie van dit fenomeen (uiteindelijk wordt het besluit heroverwogen).
  2. Onderwijsinstellingen zijn min of meer overbodige ballast (Do it ourselves). Uiteindelijk is onderwijs een afspraak tussen docent en lerende(n). Waarom en waarvoor is een onderwijsinstelling eigenlijk nog nodig?
  3. Alles en nog meer (All and everything). Dit is eigenlijk een oproep om alles wat er gebeurd, op te nemen (video, audio etc) (Capture everything). Vervolgens is het ook zaak om alles te delen (Share everything) en om dit vervolgens ook open te doen, dus zonder restricties (Open everyting). Als laatste aanbeveling wordt door Pesce genoemd dat het verbinden met elkaar (Only connect) extreem gemakkelijk en eenvoudig zou moeten zijn.

Al met al een stuk dat tot nadenken stemt, tenminste dat hoop ik. Wil je meer details, en voorbeelden, lees dan het hele artikel. Neem er even de tijd voor en maak er een afdruk van; dat leest wel zo gemakkelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.