EduExchange 2008: open

Voor het eerst was ik bij deze interessante conferentie, EduExchange, editie 2008. En ik kan alleen maar zeggen dat ik me prima vermaakt heb. Het thema van deze 5e editie was open, en dat sprak mij erg aan.

P1000609Voor het eerst was ik gisteren bij deze interessante conferentie, EduExchange, editie 2008. En ik kan alleen maar zeggen dat ik me prima vermaakt heb. Bij Annet Smith vind je enkele verslagen, evenals bij InformaticaVO (Frans Peeters), en Willem Karssenberg en Karin Winters hebben elk ook een bericht over de EduExchange. Wat volgt zijn mijn ervaringen.

Het thema van deze 5e editie was open, en dat sprak mij erg aan. Er was aandacht voor open source (software), open standaarden (voor informatie-uitwisseling) en open content. En dat laatste had mijn bijzondere aandacht: content (in goed Nederlands: leerinhoud) die min of meer vrijelijk beschikbaar is voor eenieder die dat zou willen gebruiken in het onderwijs. En er zijn een paar mooie voorbeelden van open content getoond.

Hans de Four (zie foto) liet met veel enthousiasme zien wat www.klascement.net is. Klascement is een verzameling van bijna 6000 leerobjecten die iedereen (na registratie op de website, dat wel) kan bekijken en gebruiken. Er is voor elk wat wils, zowel basis- als voortgezet onderwijs, en voor elk schoolvak. Let op: Klascement is een Vlaams initiatief, dus de gebruikte termen voor onderwijssoorten etc lijkt niet altijd op de in Nederland gangbare termen. Wat ik erg goed vind aan Klascement (naast de indrukwekkende hoeveelheid leerinhouden die er inmiddels verzameld is) was de zeer uitgebreide, maar ook relatief simpele, zoekfunctionaliteit.

Een tweede interessante presentatie, die ik bijwoonde, betrof www.digilessenvo.nl (door Herman Rigter). Herman hield een helder verhaal over een groep scholen die het heft in eigen handen heeft genomen. Ze maken eigen online leermateriaal en delen dat met elkaar. Deze club heeft onlangs een forse subsidie in de wacht gesleept met een projectvoorstel bij het actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT van de rijksoverheid. Bij dit project zijn onder andere ook Beeld en Geluid en het Nationaal Archief betrokken, die meewerken opdat hun materialen gebruikt kunnen gaan worden in de te ontwikkelen leermateriale. Dit is zeer relevant omdat hiermee rechtenkwesties meteen goed geregeld worden.

Afsluitend: fotoos en tweets zijn te vinden op http://twemes.com/edux2008 (maar die heeft niet alle tweets opgepikt blijkbaar). Alle tweets ook te vinden via http://search.twitter.com/search?q=edux2008+OR+eduexchange.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.