Digitaal toetsen

Een item in het plan voor  ICTO (ik schreef er al eerder over) is beoordelen en toetsen. Er zijn in de basis (op dit moment) twee bestaande mogelijkheden op de UT voor digitale toetsing:

  1. Gebruik maken van de Assessment functie in Blackboard. Hier zijn vele vraagmogelijkheden. Prima geschikt voor diagnostische toetsen, tussentoetsen, formatief toetsen. Meer informatie over toetsing is natuurlijk te vinden op de uitgebreide kennis-site van de Onderwijskundige Dienst.
  2. Gebruik maken van een uitgebreid softwarepakket, genaamd Question Mark Perception. Deze software biedt veel mogelijkheden, maar vergt wel wat instructie om het goed te gebruiken. Jan de Goeijen van ICTS is expert in deze software. Hij ondersteunt op dit moment ook 1 moduleteam dat hiermee wil gaan werken. Enigzins gedateerde informatie (uit 2005) over QMP is ook op de UT website online beschikbaar. QMP wordt ook op veel andere universiteiten ingezet, zoals de TU Delft, de Vrije Universiteit (zie een verslagje over de digitale toetszaal die de VU heeft ingericht) en de Universiteit van Amsterdam (een bondige handleiding om te beginnen met QMP).

Een derde mogelijkheid is dat er bij een studieboek de uitgever een “digitale leer- of toetsomgeving” beschikbaar stelt, al of niet tegen betaling. Dit wordt bijvoorbeeld ingezet bij de Wiskunde leerlijn voor de technische bachelor-opleidingen.

Heb je een vraag over digitale toetsing? Stel deze gerust hieronder bij het reactieformulier.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.