Blackboard aan winnende hand

Via Michael Feldstein. Blackboard heeft een rechtszaak gewonnen tegen Desire2Learn (een Canadees bedrijf) over patentschending. Deze rechtszaak was enkele weken geleden begonnen in Texas (VS). Desire2Learn moet schadevergoeding betalen en Blackboard kan eisen dat de producten van Desire2Learn niet meer in de VS verkocht mogen worden.

Zie voor meer informatie ook een artikel in Campus Technology. Desire2Learn brach ook een officiƫel standpunt naar buiten op haar weblog (op dit weblog kun je het hele verhaal lezen). Eerder had Desire2Learn nog voor elkaar gekregen dat 35 claims van Blackboard terzijde werden geschoven. Blackboard is sinds juli 2006 bezig om een aantal patenten te claimen en heeft vervolgens als eerste concurrent Desire2Learn aangeklaagd voor patentschending.

Dit alles is geen goed nieuws. Ten eerste natuurlijk voor Desire2Learn, maar ten tweede ook voor andere ELO producenten. Blackboard heeft namelijk patent aangevraagd op hele generieke functies, die elke ELO heeft. En ten derde voor ons als gebruikers. Door deze rechtszaak (er zullen er wel meer gaan volgen) gaat er veel geld, energie en tijd verloren, die anders had kunnen besteed aan verbeteringen van de producten, of aan nieuwe producten. Jammer.

Update, enkele uren later. Nog wat extra info voor diegenen die verder “geĆÆnteresseerd” zijn. Meteen al toen het patent werd aangevraagd, ontstonden er wereldwijde ‘tegenbewegingen’. Twee noem ik hier. Allereers een wiki met een opsomming van de claims van Blackboard, in ‘plain English‘, zodat je precies weet waar Blackboard patent op wil hebben. En er ontstond ook een lange pagina op Wikipedia over de geschiedenis van Virtual Learning Environments. Hier vind je dus een berg ‘prior art‘, oftewel ondersteuning voor de stelling dat er al eerder systemen waren die functies hadden, waarvan Blackboard in de patentaanvraag beweert dat zij als eerste die hadden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.