Beveiligd digitaal toetsen – onderzoek uit Noorwegen

Op 11 oktober organiseerde SURF Academy een webinar over digitaal toetsen met een expert uit Noorwegen van Uninett. De webinar had de volgende beschrijving: “(..) This webinar presents results from a working group from Norwegian universities investigating the requirements for network and security infrastructure needed for digital exams in a BYOD environment. A pre-study indicates some early results, and further avenues for investigation.” BYOD betekent Bring Your Own Device, wat natuurlijk ook op onze universiteit steeds gewoner wordt.

Zowel Helma als ik vonden dit webinar interessant, maar helaas was het aantal deelnemers beperkt en konden we dus niet meer live deelnemen. Maar gelukkig is er een video-opname gemaakt! De video-opname van het webinar (57 minuten) is online te bekijken. Twee interessante items uit het verhaal:

  • Als je werkelijk voor honderden studenten een (tijdelijke) digitale toetszaal wilt inrichten, dan is voldoende stroom wellicht de grootste uitdaging. Een gewone sporthal is daar niet op berekend, bijvoorbeeld. Maar een kunstijsbaan wellicht wel (wordt toegelicht rond 17 minuten in de opname).
  • (minuut 32) Er is een Engelstalig rapport beschikbaar over een onderzoek naar de mogelijkheden van “Large scale digital exams”. De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek  is dat grootschalig digitaal toetsen in principe mogelijk is, zelfs met apparatuur van de studenten zelf (het rapport zelf heb ik niet kunnen vinden op het internet).
  • (rond minuut 35) Een overzicht van manieren waarop “Cheating” plaats zou kunnen vinden bij een digitale toets en ook manieren om daarmee om te gaan.

Er was blijkbaar een tekstuele chat beschikbaar tijdens het webinar. Die chat is echter niet zichtbaar in de opname.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.