Bericht uit Lunteren

Gisteren bracht ik een bezoek aan de I&I conferentie. Ik mocht vlak na de lunch een workshop houden over open standaarden, open source en het overheidsbeleid.

I&I Conferentie 2009Gisteren bracht ik voor het eerst een bezoek aan de I&I conferentie. Dit was al de 19e keer dat I&I (de vakvereniging voor informatica, informatiekunde en informatietechnologie in het voortgezet onderwijs) deze conferentie organiseerde. Congrescentrum De Werelt in Lunteren was het prachtige decor, midden in de bossen, van deze conferentie. Er is, al jaren, één klein probleempje met deze locatie, en dat is de dekking van de verschillende mobiele netwerken. Eigenlijk alleen KPN en Vodafone hebben min of meer voldoende dekking, ook binnen in het conferentiecentrum. Veel bellende (en rokende) mensen dus buiten op het terrein, maar dat deed niets af aan de goede sfeer!

Mijn workshop

Ik mocht vlak na de lunch een workshop houden over open standaarden, open source en het overheidsbeleid daaromtrent. Er waren ongeveer 12 mensen (waarvan zo’n driekwart docent, volgens mijn peiling aan het begin) die drie kwartier van hun tijd met mij wilden doorbrengen. Ik had geen lineair verhaal voorbereid, maar juist mij voorbereid met vijf hoofdpunten die ik op afroep kon invullen: Nederland Open in Verbinding, open source, open standaarden, open content en Vrije Technologie Onderwijs. In 45 minuten heb ik deze onderwerpen kunnen aanstippen. De beschikbare tijd hield zeker niet over. Er was gelukkig nog wel tijd voor enkele vragen en discussie, waarbij ook de collega’s onderling met elkaar in discussie gingen. Er was de opmerking dat in principe aan het actieplan Nederland Open in Verbinding geen harde verplichting verbonden is. Dit is inderdaad zo, maar een school zou ook verder moeten nadenken over het hoe en waarom van open standaarden en open source. Verder was er de vraag waarom mensen “vrijwillig” zoveel tijd steken in het meedoen aan open source. Daarbij heb ik eerst een misverstand proberen weg te halen: vele software-ontwikkelaars zijn (gedeeltelijk) op kosten van hun bazen bezig met open source. Een ander element van de steeds groter wordende deelname aan open source is wat ik maar even “schouderklop(je)” heb genoemd. Ieder mens heeft op zijn tijd behoefte aan een schouderklopje of een compliment. Er zijn nog vele andere redenen.

Ik heb na afloop aan twee mensen expliciet feedback gevraagd, en beiden vertelden mij dat ze zeker het één en ander opgestoken hadden. En daar was het mij ook om te doen: vooral informatie verschaffen en mensen aan het denken zetten over open source en standaarden.
Mijn presentatie is hieronder te bekijken:

View more documents from Wytze Koopal.

Andere wederwaardigheden

Na mijn eigen presentatie ben ik nog bij de Twitter workshop van Rein Bijlsma aanwezig geweest. Deze was erg interessant. De beursvloer kon mij niet zo interesseren. Zoals wel vaker: veel van hetzelfde, veel digiborden. Wel relatief opvallend: veel leveranciers met allerlei totaalconcepten waarbij de school in meer of mindere mate zich niet meer hoeft te bekommeren over haar ICT. De keynote van John W. Moravec vond ik goed, maar niet uitstekend. Zijn analyse is dat onze huidige scholen niet bepaald optimaal ingericht zijn om de nieuwe generatie kenniswerkers (“knowmads”) op te leiden, voor beroepen die nu nog niet eens bestaan! Daarmee kan ik het volledig eens zijn. Maar hoe gaan we het vastgeroeste systeem dan veranderen? John gaf ons 13 tips, maar die waren behoorlijk abstract. Op een vraag uit het publiek om een concreet voorbeeld, kwam niet echt een bevredigend antwoord.

Al met al een leuke ervaring, mijn eerste I&I conferentie. Ik neem het zeker op in mijn agenda voor volgend jaar. Ook omdat je in de wandelgangen natuurlijk mensen tegenkomt waar je eens mee kunt bijpraten 🙂
[print_link]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.