Auteurssystemen: eXe

Mijn vereniging NetOO (Netwerk van Ondernemende Onderwijskundigen) hield vorige week een bijeenkomst waarin auteurssystemen nader aan de tand werden gevoeld. Auteurssystemen zijn, kort gezegd, computerprogramma’s waarmee je online leermaterialen kunt fabriceren. Gebruikers van dit soort systemen zijn docenten en onderwijskundigen. Op de bijeenkomst kwamen drie commerciële systemen aan bod. Deze zijn uitgebreid aan de tand gevoeld.Ik had graag eXe getoond op de bijeenkomst, maar was helaas verhinderd (ik had mijn afscheidsborrel bij mijn voormalige werkgever). eXe is een open source auteurssysteem, waar bijna iedereen meteen mee aan de slag kan. En dat mag dus ook, omdat je het gewoon meteen kunt downloaden van de website (immers open source). eXe is bijzonder gebruikersvriendelijk, in mijn ogen. Het is ontwikkeld met steun van de overheid in Nieuw Zeeland. Je kunt er zowel leermaterialen mee maken die voldoen aan de SCORM 1.2 specificatie als aan de IMS CP (Content Package) specificatie. De leermaterialen kun je vervolgens in vrijwel alle ELO’s afspelen, zoals Blackboard, TeleTOP of Moodle.

Wie gebruikt er dan eXe in Nederland? Nou, bijvoorbeeld de Onderwijsvernieuwings-coöperatie (OVC). Dit is een samenwerkingsverband van 9 scholen voor middelbaar onderwijs uit heel Nederland. Zij hebben nu zo’n 125 leereenheden gezamenlijk geproduceerd (bron). De OVC streeft naar inspirerende leeromgevingen voor haar leerlingen (bron). De OVC gebruikt overigens Moodle als ELO, als ik het goed zie.

Lees ook het weblog van Willy Vermaelen uit België die ons voorziet van het laatste nieuws over eXe. {link verbeterd naar aanleiding van commentaar van Willy}

2 Comments

 1. Hoi Wytze,

  Inderdaad jammer dat je eXe niet onder de aandacht hebt kunnen brengen. Het is een eenvoudig maar mooi pakket. Zeker geschikt voor organisaties die ervaring op willen doen met het ontwikkelen van WBT’s.

  Zelf heb ik 6 WBT’s ontwikkeld met eXe en het beviel goed. Een review over eXe vind je op: http://powerlearning.blogspot.com/2007/06/review-exe-authoring-tool.html

  Drie WBT’s die gemaakt zijn met eXe vind je op: http://www.leerbeleving.nl/meer-weten/

  Hartelijke groeten,

  Marcel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.