Er zijn interessante dingen gaande op het gebied van Elektronische Leeromgevingen. De traditionals zoals Blackboard of TeleTOP zijn vooral druk om meer en meer functies en mogelijkheden toe te voegen. Maar de echte innovatie gebeurt, wat mij betreft, in de open source hoek. Eerder schreef ik al over 5 alternatieven, te weten Moodle, Sakai, ILIAS, Elgg en OLAT. Nu aandacht voor een zesde alternatief, Segue geheten.
Segue is in ontwikkeling bij het Middlebury College in Vermont in de VS (zo’n 450 kilometer ten noorden van New York). Het heeft een half jaar geleden ook de prestigieuze Mellon Award for Technology Collaboration 2007 mogen ontvangen. Dit is een aardige beschrijving zoals die te vinden is op hun eigen website:
Segue is a curricular content management system designed for teaching, learning and research. It is essentially a synthesis of wikis, blogs and traditional content management systems. Segue borrows from the blogosphere the notion of multiple entries or posts on a page, each with their own URL and attached comments.
Is Segue dan een uitgebreid blogsysteem? Ja en nee, want het is veel meer. Segue bevat ook functionaliteiten die we nodig hebben in het onderwijs, zoals assessment, discussieforums, presentaties en een uitgebreid en verfijnd systeem voor verschillende rollen. Je kunt Segue ook ‘gewoon’ gebruiken om course sites te maken, zoals we dat ook al tijden doen met de huidige produkten. Natuurlijk is ook tagging mogelijk van alle materialen in Segue, en het selectief delen van materialen (op basis van de rollen). Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld podcasting en RSS. Technisch gezien heeft Segue het volgende nodig:
- Apache web server
- PHP (4.4 of hoger)
- MySQL database server (4.1.22 of hoger)
Ik heb iets van Seque in actie kunnen zien, maar een uitgebreide test heb ik niet gedaan. Op dit moment wordt gewerkt aan Segue versie 2. Segue wordt bijna compleet herschreven voor deze versie, om het systeem nog meer object-oriented te maken, zodat de code gemakkelijker te beheren is. Er wordt verder hard gewerkt aan de implementatie van de Open Knowledge Initiative (O.K.I.) open service interface definitions (OSID). Segue wordt daarmee vergaand open gesteld op basis van een service-oriented architecture (SOA). Enkele vragen die ik nog heb op basis van wat ik nu weet, zijn:
- Hoe zou het zitten met de ondersteuning van e-learning specificaties zoals SCORM, QTI of IMS Content Packaging?
- Is Segue alleen in het Engels beschikbaar?
- Zijn er al meer instellingen of bedrijven die Segue hebben getest of in gebruik hebben?