Alternatieve Elektronische Leeromgevingen

logoosIn mijn column op e-learning.nl meldde ik al dat er verschillende open source elektronische leeromgevingen (ELO) zijn. Er zijn vele alternatieven, volgens mij. Ik sta kort stil bij Sakai, Moodle, Elgg, OLAT en ILIAS en probeer ook aan te geven wat de status van deze ELO’s is in Nederland.

Er zijn vele alternatieven voor de ELO’s die de meesten van ons kennen, zoals Blackboard, N@tschool of TeleTOP (die trouwens sinds kort geheel zelfstandig van de Universiteit Twente opereert). Ik zal focussen op alternatieven uit de open source hoek. Dat wil dus zeggen die alternatieven die iedereen kan downloaden en kan inzetten zonder licentiekosten te moeten betalen. Ik noem er vijf, met een kenschets in enkele zinnen, met aandacht voor de situatie in Nederland met betrekking tot deze alternatieven.

 1. Moodle. Oorspronkelijk ontstaan in Australië, in 2002. Inmiddels is versie 1.9 beschikbaar, ook in het Nederlands. Heeft een actieve community met veel leden uit de onderwijspraktijk. Er is een Nederlandse Moodle vereniging, Ned-Moove. Verschillende bedrijven kunnen u van dienst zijn met betrekking tot Moodle. Maar ook de meer dan 300 scholen in Nederland, die inmiddels Moodle gebruiken, zijn graag bereid om de helpende hand toe te steken. Op MoodleDocs (een wiki) zijn reeds 121 pagina’s documentatie in het Nederlands beschikbaar. Moodle kent een systeem van modules en plugins. Daarvan zijn er inmiddels tientallen, waaronder bijvoorbeeld een Elgg integratie (zie verderop).
 2. Sakai. Ontstaan in de Verenigde Staten. Voornamelijk in gebruik bij (grote) universiteiten in de Verenigde Staten. Versie 2.5 is net afgeleverd. Met name in gebruik in Nederland bij ROC’s, via het bedrijf Portfolio4u. Maar ook de Leidse Onderwijs Instellingen (LOI) gebruikt Sakai. Er is een Nederlandstalige versie van Sakai beschikbaar. Er zijn enkele bedrijven in Nederland die zich hebben gespecialiseerd in Sakai. De Sakai Special Interest Group NL heeft een weblog (voornamelijk Engelstalig) en is bezig een Nederlandstalige website te realiseren. Er is zeer veel documentatie in het Engels beschikbaar (ook weer via een wiki). Er is nog niet zo veel Nederlandstalige informatie over Sakai. Een recente presentatie (SURF Onderwijsdagen, november 2007) geeft u wat meer informatie. Of anders dit artikel van iets langer geleden.
 3. Elgg. Ik schreef er al eerder over. Ellgg bestaat wellicht nu 4 jaar, en het versienummer is 0.9.1. Elgg is ontstaan in Engeland. Het is een social networking platform, waarin het heel eenvoudig is om groepen aan te maken, samen te werken, documenten met elkaar te delen, een blog bij te houden en je netwerk van collega’s of mede-leerlingen te creëren en onderhouden etc. Zeer geschikt voor samenwerkend leren. Een wereldwijde community van educatieve technologen draait op Elgg, zie www.eduspaces.net. Er is weinig documentatie in het Nederlands beschikbaar, hoewel er wel een Nederlander (Misja Hoebe) zeer actief is met Elgg. Elgg is beschikbaar in de Nederlandse taal.
 4. ILIAS. Een Duits project (gestart in Keulen). Inmiddels bij versienummer 3.9.3. Met name in gebruik bij instellingen voor (Hoger) onderwijs in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Maar ook bij enkele tientallen bedrijven en scholen in Denemarken, Canada, Frankrijk of Italië (meer gegevens). Er zijn (nog) geen installaties in Nederland, voor zover bekend. Wel zeer uitgebreide Engelstalige documentatie.
 5. OLAT. Een Zwitsers initiatief, in 1999 opgestart in Zürich. Ook hier voornamelijk gebruikers in Duitstalige landen. De laatste versie is versie 5.2.3. Volgens de website zijn er zo’n 150 installaties wereldwijd (bron), maar geen enkele daarvan in Nederland. Er is ook geen Nederlandse vertaling van OLAT beschikbaar.

Nog meer alternatieven? Kijk eens naar Dokeos (België), Bodington (Engeland, werkt samen met Sakai in het Tetra project), Claroline (België), Stud.IP (Duitsland), dotLRN (VS), Docebo (Italië) of aTutor (Canada).

One comment

 1. Tip. Kijk ook eens in / op de Wikipedia naar:
  -> http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektronische_leeromgeving
  daar staat ook een overzicht van ELO’s.

  De Engelse tegenhanger van die pagina is:
  -> http://en.wikipedia.org/wiki/Learning_management_system
  in die taal wordt gesproken over ‘Learning Management System(s)’ (LMS’s).

  -> http://nl.wikipedia.org/wiki/Dokeos
  -> (Eng) http://en.wikipedia.org/wiki/Elgg_(software)
  -> (Eng) http://en.wikipedia.org/wiki/ILIAS
  -> http://nl.wikipedia.org/wiki/Moodle
  -> (Eng) http://en.wikipedia.org/wiki/OLAT
  -> http://nl.wikipedia.org/wiki/Sakai_Project

  Ik moest bij Elgg ook meteen denken aan de presentatie van Arnout Vree (Avetica) voor Ned-Moove.
  -> http://www.slideshare.net/a.vree/moodle-elgg-integratie-27032008
  -> http://www.avetica.nl/content/view/40/57/
  Helaas heb ik die niet bij kunnen wonen.

  Aanvullingen voor Dokeos (omdat ik het ken)
  -> http://www.dokeos.com/nl/
  -> http://www.dokeos-nederland.nl/
  In Nederland kent Dokeos diverse implementaties.

  Claroline is nauw verwant aan Dokeos.
  -> http://www.claroline.net/

  Joost Geraets – OpenNieuws.nl
  http://www.OpenNieuws.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.